Hogyan segítsd válás esetén a gyereked, hogy ne nőjön fel apa nélkül?

Apa nélkül ne hagyd felnőni!

 

Gondolom ha elváltál, vagy még csak fontolgatod a válást, számtalanszor szembe jön veled, mennyire rossz apa nélkül egy gyereknek felnőnie! Talán pont ez volt az, ami akadályozott téged abban, hogy nagy nehezen véget vess egy rossz kapcsolatnak. Ugyanakkor mit tudsz tenni, ha ez mégis megtörtént?

Először is nyugodj meg! Ugyanis kapcsolati státuszod a gyereked apjával, független attól, hogy a gyerekednek van-e apja, vagy sem. Nemzedékek nőttek úgy fel, hogy ámbár az apa nem hagyta el az anyát, de jelen sem nagyon volt gyermeke életében. Ugyanakkor számtalan jó kapcsolat van, ahol ámbár szétmentek a szülők, mégis meg tudtak maradni szülőtársnak, szülőpartnernek. A gyerekeik abszolút úgy érzik, van mindkét szülőjük, még akkor is, ha külön élnek egymástól. Mit tudnak ezek a szülők?

Ha esetleg már így alakult az életed, hogy szétmentetek a gyereked apjával, mit tudsz tenni, hogy a gyereked ne apa nélkül nőjön fel?

 

Egy kis pszichológia – a gyerek azonosul a szülőjével

A gyereknek megvan az a tulajdonsága, hogy azonosul a szülőjével. Ez egyrészt úgy nyilvánul meg, ha te szidod az apját, ő is azokat a hibákat kezdi látni az apukájában, amit te látsz benne. Olyan hibáiért lesz ő is dühös, melyek gyakorlatilag nem is róla szólnak, hanem rólad, az apukájáról, a ti kapcsolatotokról.

Mindemellett egy kisgyerek szereti  mindkét szülőjét. Így ha szidják valamelyiküket, az szorongással tölti el.  Így elsődlegesen amit tehetsz a gyerekedért, hogy nem szidod előtte a másik szülőjét, mert a gyerekedben ez feszültséget kelt. Szidd a szomszédnak, a barátnődnek, az anyukádnak, a sarki fűszeresnek, a lelki segítődnek, akinek csak lehet. Igen, tudom nagyon tud fájni, hogy szétmentetek, s főleg az elején nagyon nehéz szembenézni a nehéz érzésekkel. Ugyanakkor ha ideges vagy és feszült, ezt nyugodtan megmondhatod a gyereknek úgy, hogy se az exedet, sem a párját nem sérted meg ezzel: “Ne haragudj kincsem, most feszült vagyok és ideges, nem rád haragszom. Csak nagyon egyedül érzem most magam.”

Az is egy nagyon jó dolog, ha az édesapjával is  kulturáltan meg tudjátok beszélni: Te is ügyelsz, hogy nem szidod őt a gyereked előtt, és megkéred rá, hogy ő is, és a családja is ezt tegye. Kibeszélés, esetleg szóváltás még így is előfordulhat, de nagyon nem mindegy, hogy milyen sűrűn és milyen hanggal beszéltek egymásról a gyerek előtt.

Próbálj meg egy picit – tudom nem könnyű – kilépni saját magadból, a saját fájdalmadból. Figyeld meg, hogy a gyereked apja valójában milyen is, mint apa. Nem, mint társ, hanem hogy a saját gyereked számára mit tud adni. Akár listát is írhatsz erről. Felsorolhatod, igen, én ezt kaptam tőle, jelenleg most ezeket várhatom el a kapcsolatunktól, a gyerekemért viszont ezeket teszi meg. Próbáld külön választani a két kapcsolati rendszert – ez a lista segítséget ad hozzá.

 

Fontos a férfi kép

Más részről a férfiak szerepe fontos a családban. Fontos a kislánynak, hogy dicsérjék, hogy oda bújhassanak az apukájához, ez jó alap a következő kapcsolatához. A kisfiúnak ugyanúgy fontos, hogy kapjanak egy férfi mintát, hogy hogyan viselkedik egy férfi, hogyan udvarol egy nőnek, hogyan végzi el a férfi “melót”. Pont ezért nagyon fontos, hogy segítsd a kapcsolattartásukat, a kapcsolódásukat!  Sajnos ez is olyan, mint a szerelem. Erőltetni nem lehet és nem is szabad. Ugyanakkor érdemes félre tenni a sérelmeidet, és segítsd az ő egymásra hangolódásukat.  Olyan tevékenységek megtalálásával, melyet mind a ketten élveznek, mint például a kicsiknél a fürdetés.  Erőltetni nem lehet, de segíteni lehet, és érdemes is.

Az a legjobb, ha a gyerek apja minél több mindenben részesül a gyereke életéből, és nem csak a “bulizunk egyet, mikor együtt vagyunk”, hanem az élet nehezebb időszakaszaiban is részt vesz. Ha beteg a gyereke, vele van, alkalmanként ő megy ovi, külön óra vagy iskola után. Mert ekkor érzi a gyerek, hogy mindenben, még a nehézségekben is számíthat az apukájára.

Nézz bele egy kicsit az apa helyébe, hogy neki mennyire gördülékeny, mennyire tudja jól megvalósítani a kapcsolattartást?

 

Amikor az apát egyáltalán nem érdekli a saját vére

Sajnos előfordul az is, s ez is elég gyakori, hogy egy férfit egyáltalán nem érdekli a gyereke, vagy nem tud mérvadóan jelen lenni gyerekének az életében. Lehet, hogy a gyereke egy alkalmi kapcsolatból született, és ő nem akart apa lenni. Az is lehet, hogy jött az életében egy új kapcsolat, új család, s nem tud annyi energiát szánni a gyerekére, amennyit ténylegesen megérdemelne. Mit tudsz ilyenkor tenni?

Több mint valószínű, férfi minta így is lesz a gyereked életében. Akár lehet az édesapád, a szomszéd bácsi, tanító bácsija. A fiúk amúgy is ösztönösen keresnek maguknak példaképet. Neked csak hagynod kell és a lehetőségeket támogatni, hogy ezeket a példaképeket megtalálhassa.

Az is lehet, hogy neked is lesz egy új párod, akihez a gyereked is nagyszerűen tud kapcsolódni.

Viszont vigyázz arra, hogy csak azért ne keress férfit magadnak, hogy a gyerekednek legyen apja. A párkapcsolatot elsődlegesen magadnak keresd, ne a gyerekednek, s után bízd rájuk, hogy az ő kapcsolatuk hogyan alakul. Ha már megvan, kialakul a kisgyerek és a nevelő szülő között a kapcsolat, akár esetleg a gyerek szemében ő válhat a tényleges apukává. (Saját tapasztalatom, hogy örökbefogadott, nevelt gyerekek nagyon hálásak tudnak lenni a nevelő szüleiknek, akik az igazi szülők helyett felnevelték őket!) Gyerekeknél ez függ a koruktól is. A kicsik sokkal könnyebben tudnak alkalmazkodni, sokkal könnyebben tudják elfogadni az új szülőt, ámbár sokkal több törődést is igényelnek. Kamaszokkal viszont nehezebb, mert ők lázadnak, de ők nem csak a szülők, az édesszüleik vagy azok párjaik, hanem az egész világ ellen.

 

Érdekességként, létezik apák napja

Külön egy érdekesség, van ilyen, hogy apák napja. Június 3. vasárnapjára, azaz most, 2018-ban június 17.-én lesz a következő apák napja. Ünnepeljétek meg!

 

VÁLÁS ÉS ÚJJÁSZÜLETÉS CSOPORT:
szeptember 23., október 7., 21., november 4.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: szeptember 16.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK ÉS JELENTKEZÉS: https://goo.gl/9Z7ZHT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.