Hogyan nehezíti meg a Facebook a párkapcsolatokat, szakítást és az újrakezdést?

Facebook hatása a párkapcsolatra

 

Közösségi média szerepe egyre jobban bekúszik mindennapi életünkbe, mely jelentősen átalakítja szokásainkat. Vajon ez hogy hat a párkapcsolatainkra? Vagy akár milyen hatással van egy szakítás után? Segíti vagy pont, hogy akadályozza az új kapcsolatok kialakulását?

Egyet biztosan állítok. Aki aktívan facebookozik, az információt ad magáról, akár öntudatlanul is. De lássunk egy példát, melyet Niki mesél el.

 

Niki története

Niki személye és története fiktív, tehát bármely egyezőség az olvasóval a véletlen műve, bár nem csodálkoznék rajta, ha mégis lennének hasonlóságok:

„Jajj, nem bírok aludni. Még csak hajnali 4 óra! 2 napja szakított velem Feri és azóta rosszul alszom. Nem igazán tudom, mi is történhetett. Egyszer csak megváltozott. Mindenbe bele kötött, aztán közölte, hogy szeretne egy hétvégét egyedül tölteni. Akkor sem értettem mi ütött belé! Utána haza jött és azzal állt elő, hogy átgondolta a kapcsolatunkat. Mellettem nem boldog, de ez az ő hibája. Igazából ő képtelen egy párkapcsolatába is hosszabb ideig benne maradni. S engem sem akar bántani, csak az időmet pazarolom mellette. Egy ilyen hülye fasz mellett, akinek rengeteg hibája van. Jobbat érdemlek nála. Hiába bizonygattam, hogy én szeretem, nekem így jó, ahogy van, vele szeretnék maradni és szeretném boldoggá tenni! Hajthatatlan volt, összepakolt és elment. Biztos én rontottam el valamit! Beszélnem kell vele, hogy mit tudnék másként csinálni!

Írok neki Facebookon. Nocsak. A Percről percre ablakában látom, hogy lájkolta egy csajszi képét. Nah ki is ez? Valami Sára. Hát ahogy elnézem rajta egy kiló festék és minden második posztja a saját fényképe. Látszik, hogy pasit akar fogni magának. Persze Feri mindegyiket lájkolja, biztos ő is vevő rá. Nocsak. De hiszen ezen a képen pont Feri kocsija mellett pózol! Nézzük csak meg jobban. Azt írta ki, hogy Ferivel összejöttek! Mikor is posztolta ezt??? Immár 1 hónapja, pont akkortól hülyült meg Feri is. Az a mocskos liba! Tehát ő volt az oka a szakításunknak! S pont egy ilyen közönséges nő miatt hagyott el Feri? Látszik, hogy sok agya nincs, hát ezt sem az eszéért szeretik a pasik, az tuti! Meg látszik, hogy csak pénzre hajt, ha már ennyi idő után a párja kocsija mellett pózol…. (további hasonlítgatás, stb., stb.).

……………………………………………………………………

Mostanában Misi, a kollégám udvarol nekem. Nagy segítségemre volt Ferivel való szakításomnál, az ő vállán sírtam ki magam. Mesélte, hogy őt is nem rég hagyta ott a párja. Kicsit közelebb is kerültünk egymáshoz. Talán más is lehet még ebből. Látom, ismerősnek jelölt. Bár ahogy elnézem, rajtam kívül 5 másik hölgyet is… Ráadásul a profil képén egy másik nővel van, gondolom ő lehet az exe. Á, akkor komolytalan … De akkor mi a fenét akar tőlem?”

Ez Niki történeted. De lássuk csak a hideg statisztikát!

 

Statisztikai adatok

Az alább adatokat Klausz Melinda (közösségi média specialista): „Megosztok, tehát vagyok” című könyvéből vannak, melyet 2017-ben adott ki.

 • Mára az internetfelhasználók 67%-a van jelen valamilyen közösségi oldalon, és 52%-a facebookozik (We Are Social 2016)
 • Magyarországon az aktív internetezők 98 %-a használ Facebookot (Gemius 2016)
 • 15 év felett 5,4 millió magyar internetfelhasználó lehet, melyből 5,3 millióan használnak Facebookot
 • Amerikában már minden 5. válás oka a Facebook (Metro 2013)
 • The Oncale Firm 2013-as felmérése alapján (Child Custody 2013) a peres eljárások bizonyítékainak 2/3- a Facebookról származik
 • Veronika Lukacs és Anabel Quan-Haase kutatásában részt vettek 88%-a nézegeti szakítás után az exe oldalát.

 

Milyen párkapcsolati konfliktusokat okoz a Facebook?

 • Exek megjelenése. Régen sokkal inkább titokban lehetett tartani, ha valaki a jelenlegi párja mellett a volt párjával találkozgatott. Mostanság a Facebook-on egyrészt jobban tetten érhető, ugyanakkor a világháló terjedésével könnyebb is felvenni a kapcsolatot egy régi baráttal, plátói szerelemmel, esetleg expartnerrel. Hogy ez mennyire generál párkapcsolati konfliktust, már inkább helyzet függő. Egy lezárt, helyére került kapcsolat egy stabil mellett, nem igazán. De ha még vannak érzelmi szálak (akár pozitív, akár negatív), vagy eredendően is féltékeny a partner, a régi, kedves ismerős felbukkanása okozhat konfliktus helyzetet.
 • Beszédes lájkolások és hozzászólások. Akár elegendő egy lájk a féltékenység felélesztéséhez. De annyi már biztosan gyanút kelt, ha valaki sorozatban lájkolja a másik oldalát, képeit, aktívan hozzászól a bejegyzéseihez, míg esetleg másokét kevésbé preferálja. Hogy ki mire, merre, kire fókuszál és adja a figyelmét, elég beszédes tud lenni.
 • Beszédes alkalmazások, vagy akár Facebook csoportok. Amelyek elősegítik a hűtlenséget, ugyanakkor jelzés értékűek is, hogy ki milyen csoporthoz csatlakozik.

 

Hogyan nehezíti meg a Facebook a szakítást követő nehéz időszakot?

Veronika Lukacs éa Anabel Quan-Haase kutatása alapján (szintén Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok könyvéből) az alábbiakban felsorolt események kavarják fel legjobban a Facebook használóit:

 • A leggyakoribb stressz forrás az expartner Facebook-profilja. Mint ahogy fentebb is írtam, az ő kutatásuk szerint a résztvevők 88%-a nézi szakítás után a volt partnere profilját. S ha még nem is néz rá direkt, akkor is bármikor megpillanthatja, amikor volt párja hozzászól egy közös ismerős bejegyzéséhez, vagy rajongói oldal nyilvános posztjához, esetleg egy olyan csoportban, ahol mind a ketten tagok. Esetleg hirtelen feltűnik, hogy lájkol valamit a Percről-percre sávjában.
 • Kapcsolati státusz megváltoztatása. Szintén felkavaró élmény, főleg azért, mert utána az ismerősök kérdezgetni kezdenek.
 • Közös digitális emlékek. Kutatásuk szerint ez is az egyik olyan tevékenység, mely régi sebeket szakít fel. Ugyanis a szakítottak több, mint fele meg is teszi: végig olvassa a régi üzeneteket, közös posztokat, közös fényképeket.

Ezért bátran kimondhatjuk, hogy a mai világban a szakítás utáni fájdalom feldolgozását megnehezíti a közösségi média. Ez lehetséges azért, mert olyan felszínt biztosít, ahol kutatni lehet a volt partner után, sőt akár akaratlanul is jönnek felőle információk. Ezzel is akadályozza az új kapcsolatok kialakulását, vagy bemélyítését.

Viszont akik szakítás után közvetlenül törölték volt kedvesüket a kapcsolati listából, könnyebben jutottak túl a válásukon, és 67%-uk gyorsabban talált magának új partnert (Hir24 2012).

Ha valaki nem is akarja a kapcsolati listájából teljesen törölni a másikat, pár dolgot érdemes megfontolnia.

 

Szakítás után mit érdemes átállítani a Facebook profilunkon?

Az alábbi listát mindenképp érdemes átgondolni, akár más-más időpontokban. Ugyanis a feldolgozás folyamán változhat, hogy aktuálisan mit érzünk az adott helyzetben helyénvalónak:

 • Közös profilkép esetén ennek cseréje (Profil képre kattintás a Profilkép megváltoztatása parancsra).
 • Kapcsolati státusz módosítása (Névjegy / Család és kapcsolat).
 • Ex bejegyzéseinek elrejtése a hírfolyamból (A főablakban a Hírfolyam-beállításoknál módosítható)
 • Chat kikapcsolása (Chat ablak Beállítások menüjében a Chat kikapcsolása neki:)
 • Közös képek letörlése (Fényképek áttekintése)
 • E-mailek és közös chat üzenetek törlése (Chat ablak Beállítások menüjében a Beszélgetés törlése parancs)
 • Volt partner törlése a kapcsolati listából (Ismerősök / a volt partner képe melletti Ismerős doboz / Ismerős törlése)

Részemről nem vagyok nagyon kardinális – a közös képek és üzenetek letörlését kivételes esetekben javaslom. Hisz ha később a feldolgozás folyamán helyére kerülnek a dolgok, ezek szép emlékként értéket képviselhetnek a jövőben. A többi tevékenységet meg ismét be lehet vezetni, ha a feldolgozás után sikerül egy emberi, baráti kapcsolatot kialakítani a volt partnerrel. Ugyanakkor mindenkinél egyéni, hogy mit és miért érez szükségesnek.

 

Mi a helyzet az újrakezdéssel?

A fentebbi lista már önmagában ezért is átgondolandó!

 • A közös profil kép üzenete, hogy az illető még nem dolgozta fel az extől való elválását. Kifejezetten rossz hatása van, ha valaki már az új kapcsolatokat keresi.
 • Ugyanakkor a többi tevékenység egyértelműen mutatja, hogy az illető ha még nem is kész, de szeretné lezárni a kapcsolatát. Emellett az új partnernek sem ad lehetőséget, hogy rálásson a régi kapcsolatára. Esetleg olyasmit is megtudjon, amelyeket nem szívesen osztana meg vele.
 • Kiegészítem a Névjegy, és ezen belül is főleg az Életesemények tüzetes átvizsgálásával. Ugyanis ha valaki megváltoztatja a kapcsolati státuszát, itt még is nyomon érhető, hogy kivel és mikor volt kapcsolatban. Az exszel való összehasonlítgatás viszont egyik kapcsolatnak sem tesz jót.

Ugyanakkor a Facebook mégis rengetek lehetőséget biztosít arra, hogy feldolgozzuk a válásunkat. Vagy akár új ismeretségeket – barátokat, partnert találjunk. Egyrészt ha valaki ki megy az utcára, még nem látszik rajta, hogy kapcsolatban van, vagy sem, míg a közösségi médián keresztül egyértelmű jelzéseket lehet erre vonatkozóan adni. Akár a kapcsolati státusz kihelyezésével, akár a saját megosztások révén. A zárt csoportok is működhetnek segítségadóként, ahol másokkal meg lehet osztani a szakítás utáni fájdalmat, de akár új barátok, segítők, vagy esetleg partner megtalálásában is segít.

 

KÖVETKEZŐ VÁLÁS ÉS ÚJJÁSZÜLETÉS CSOPORT IDŐPONTJAI:
szeptember 23., október 7., 21., november 4.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: szeptember 16.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK ÉS JELENTKEZÉS: https://goo.gl/9Z7ZHT

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.