Vajon kiktől remélhet lelki támogatást egy elvált?

válás lelki feldolgozása

 

 

Magyar közhely „szükség esetén ismerjük meg, kikre számíthatunk igazán!”. De kik is ők, ismerősök/ismeretlenek, akikhez fordulnak a friss szakítás után lévők? Kik azok a személyek, akik segítenek a válás lelki feldolgozásában? Az alább listában gyűjtöttem össze azt a támogató hálót, mely szükség esetén az elvált személyt körül veszi/körül veheti.

 

Család

Válófélben lévők vagy frissen elváltaknak általában elsőként saját családjukhoz fordulnak segítségért. Van olyan is, hogy az addig közönyös családtag szükség esetén felajánlja támogatását, vagy ha nem, akkor is bizalommal lehet hozzá fordulni.  S nem csak lelkiekben tudnak támogatni. Amennyiben az elváltnak nincs lakása, rendszerint átmenetileg visszatér az eredeti családjához, vagy akár anyagilag támogatják őt. Frissen elvált számára nagyon is hasznos, fontos támogatást nyújt a legelején, viszont hosszabb idő után előfordulhatnak súrlódások, vagy veszélye, hogy szülője hatására, a már felnőtt személy ismét visszalép gyerekbe. Így általában a legelső, nagyon is életbe vágó támogatás után, más alternatívák keresése is előtérbe kerül.

 

Barátok, ismerősök

Nincs is jobb egy megértő barátnál, aki meghallgat, tanácsot ad, együtt érez, ráadásul még együtt is szidja velünk volt partnerünket! Vagy akár átmenetileg befogad, éjjel felhívható, jobb kedvre próbál deríteni. Barátságok mélyülhetnek be, alakulnak át, de akár szakadhatnak meg egy válási krízis során. Fájdalmas, ha a partner által megismert barát szakítás után inkább az ex mellett voksol le.

De akár ellenkező nemű ismerős rukkol elő azzal, hogy ő biza mást is érez, vagy baráti párok ijednek meg attól, hogy az elvált veszélyt jelent kapcsolatukra is. Így a szakítás előtti baráti kör teljesen átalakulhat, vagy akár le is cserélődik, helyet adva új barátságok kialakulásának.

 

Lovagok és Lovaginák

A szakításban lévő, vagy frissen elvált személyek tapasztalatom szerint gyakran fordulnak az ellenkező nemhez vigaszért. Ez lehet csak lelki, de akár testi kapcsolat is. A nagy átlagot nézve ezek a kapcsolatok nem mélyülnek el tartós párkapcsolattá, viszont segíthetnek az átmeneti/rossz állapot könnyebb elviselésében. Bemélyülhetnek akár barátságba, kölcsönös lelki támogatásba, de akár előfordulhat az ellentéte is: csak a gyászfolyamatot katalizálja, mélyíti el jobban. Vagy a másik fél érzi egy idő után úgy, hogy kihasználják őt.

Ugyanis akik szakítás után vannak, egy speciális állapotba kerülnek bele – érzelmileg fogékonyabbak, ugyanakkor sérülékenyebbek is, emellett még mindig az előző kapcsolat fájdalmával vannak elfoglalva. Ugyanakkor lelkileg még zártak, bizalmatlanok. Ebben az állapotban szükségük lehet a magányra, de támogatásra is, olyas valakire, aki meghallgatja őket, esetleg kifejezi, hogy a nőt/férfit is látja bennük. Viszont ez az állapot meg is terhelheti a másik felet, hisz ekkor még a másik a saját köreit, sérelmeit hajtogatja folyton, még nem biztos, hogy képes a másikat is észrevenni. Ettől egy idő után az őt támogató fél érezheti, hogy másik kihasználja.

Másik részről is ugyanez előfordulhat. Vannak olyan karakterek, akik kifejezetten szeretnek lelkileg bizonytalan embereket támogatni, nem épp önérdek mentesen, miközben igazából elmélyült kapcsolatot nem akarnak. Így paradox módon ez az állapot ugyanúgy segíthet értékes kapcsolatok kialakításában, ahol megélhető a másik fél gyógyító támogatása, ugyanakkor a szakítás fájdalmának jobb bemélyítése, és kényelmetlen helyzetek generálása is előfordul.

 

Munkahely, kollégák

A munkahely egyik nagy előnye, hogy a rendszert ad. Aki már elvált, és teljesen felfordult az élete, tudja hogy a rendszeresség biztonságot, stabilitást ad. Ugyanakkor nehézsége az, hogy főleg a kezdeti időszakban nagyon nehéz koncentrálni a mindennapi teendőkre, munkára. A kollégák hozzáállása is változó. Lehet kifejezetten rideg, de a másik véglet is. Lehet, hogy pont egy kedves, megértő kolléga az, aki támogatást tud adni a rászorultnak.

 

Önkéntes támogató csoportok

Ez alatt értem a különböző fórumokat, Facebook csoportokat, vagy klubokat. Ezeknek a tagjai olyan személyek, akik szintén átmentek a váláson, vagy ugyanúgy benne vannak. Mindig hatalmas ereje van annak, ha olyan emberek közt vagyunk – akár ismeretlenek is – akik pont ugyanabban az élethelyzetben vannak, mint mi. Amennyiben a rászorulónak nincs családja, barátai, érdemes utána keresni, hogy hol talál ilyen csoportokat. Akár élőben, akár virtuálisan.

(Egy ilyen csoportot én is hoztam létre a Facebookon Elváltak léleksimogatója névvel, ehhez is nyugodtan csatlakozzál!)

 

Válás lelki feldolgozása hivatásos személlyel

Lehet pszichológus, pszichiáter, mentálhigiénés szakember, mediátor, alternatív segítő vagy egyéb, erre a helyzetre specializálódott személy. A lényeg, hogy ők speciális gyakorlatokon keresztül segítik a gyászfolyamat feldolgozását. Az elején is fontos lehet a támogatásuk, de akkor is, ha a rászoruló, mint a búgó csiga, csak a saját köreit futja, s már a barátok és ismerősök sem képesek tovább lendíteni.

 

Saját lehetőségeim

Részemről amin részt vettem, és pozitív tapasztalataim vannak: Singer Magdolna által összeállított gyakorlatokra épülő “Válás és újjászületés” csoport. Itt 8 fővel, 4 hétvégi napon dolgoztuk fel a veszteségeinket, egy meleg, barátságos, elfogadó közegben. Sokat adott ez a pár nap, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy gyerekem apjával rendeződjön a kapcsolatom.

Utána elvégeztem Singer Magdolna és Haas György által vezetett „Válás és újjászületés” csoportvezető képzés, mely feljogosít ugyanilyen 4 napos feldogozások levezetésére.

Integrál tanácsadói végzettségem által, melyet Gánti Bencénél végeztem el, egyéni beszélgetéseken keresztül is tudok támogatni másokat. Így amennyiben inkább van szükséged az egyéni támogatásomra, akkor is nyugodtan kereshetsz.

 

 

KÖVETKEZŐ CSOPORT IDŐPONTJAI:
szeptember 23., október 7., 21., november 4.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: szeptember 16.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK ÉS JELENTKEZÉS: https://goo.gl/9Z7ZHT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.