Mik a tipikus válási okok, melyektől tönkre mennek a párkapcsolatok?

Válási okok

 
 
Szerinted is a szakítások oka az a bizonyos harmadik? Valóban gyakori, hogy válás előtt megjelenik egy másik személy. Ugyanakkor a megcsalás csak az egyik lehetséges ok, amiért szét mennek mostanság a párok. Ennek hátterében is húzódhatnak meg meg nem oldott problémák, melyeket elfed a másik.

Az alábbi írásomban 5 tipikus válási okot sorolok fel, melyek elváltak szerint a párkapcsolati kudarcuk hátterében volt.

Elsőként szerepeljen a fent említett példa:
 

1) MEGCSALÁS/BECSAPÁS

Megcsalás

Megcsalás hátterében sok minden lehet. Elképzelhető, hogy az egyik fél nem tudja megoldani a másikkal a párkapcsolati problémáját, és ezért egy harmadikba kapaszkodik. Természetesen az is igaz, hogy a mai, inger gazdag környezetben ez könnyen is megy, és kisebb dolgokért is felbomlanak házasságok, mint régebben.

Ugyanakkor olyan is létezik, hogy a megcsaló egyáltalán nem akarja elhagyni a társát. Egyszerűen a másiktól mást kap meg, viszont a megcsalt ezt megalázónak tartja, és inkább ő kezdeményezi a kapcsolat felbomlását. Általában ezt a hozzáállást férfiaknak tulajdonítják, pedig a nőkre is ugyanúgy igaz. Bár tény, hogy a nők nehezebben tudják fenntartani ezt a fajta kettős szerepet, és inkább kilépnek belőle. Erről a témáról már írtam bővebben egy másik cikkemben: Szeret-ő? Mi mozgatja a szerelmi háromszögeket?

Ugyanúgy problémás a másik becsapása, a hazudozás, meglopás, ami utána az áldozat méltán érzi úgy, hogy a kapcsolatuk nem egyenrangú, hanem kihasználja őt a másik. Ugyanúgy, mint a megcsalásnál, a megborult bizalom vet véget a kapcsolatnak.

Váló iratokon megjelölt másik gyakori ok, az
 

2) ELHIDEGÜLÉS

Ebben az esetben nem feltétlenül jelenik meg másvalaki, hanem egyszerűen az egyik fél kevésnek, vagy kifejezetten rossznak éli meg a kapcsolatot. Úgy érzi, hogy valamit nem kap meg, amire pedig szüksége lenne. Nem is biztos, hogy ez tudatosul benne, mégis lassan és alattomosan aláássa az amúgy szépnek indult kapcsolatokat is.

Az alábbi hiányok, vagy hiánynak megélt dolgok okozhatják a párkapcsolat elhidegülését:

  • figyelem
  • figyelmesség
  • közös programok
  • ajádékozás
  • kedves szavak
  • tisztelet
  • kommunikáció
  • intimitás
  • gondoskodás (érzelmi vagy materiális)

Természetesen nem ezek mindegyike, hanem egyéni, hogy kinek mire van igénye. Mi az, amitől szeretve érzi magát, és megvonása lelki válságot idéz elő nála.

A következő, ami jó alapot ad a szakításhoz, és elhidegíti egymástól a párokat, az a
 

3) BÁNTALMAZÁS

Bántalmazás

A bántalmazás általában férfiaknak tulajdonítják, pedig a nőknek is ugyanúgy megvannak a saját eszközeik.
Nem is olyan régen még elfogadott volt a feleség és gyermek fizikai bántalmazása, manapság viszont egyáltalán nem az.
Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy bántalmazni nem csak tettekkel, hanem lelkileg, szavakkal is lehet. A napi szintű kritizálás, vita, veszekedés, kiosztás, parancsolgatás, agresszív beszólogatás folyamatosan aláássa a kapcsolatot, és lényegében ez is elhidegüléshez vezet. De nem csak ez, hanem a szavak, a beszélgetés hiánya ugyanúgy a kommunikációs problémák jellegzetessége.

(Ha már a nők fegyvereit vesszük figyelembe, érdekességként a régi időkben az étel megvonásával tudtak borsot törni a férjük orra alá.)

Az egyik probléma a bántalmazó kapcsolatokban, hogy a résztvevők nem veszik észre, amikor ebben vannak.  Vagy ha igen, akkor is azt gondolják, hogy ez természetes, el sem tudják képzelni, hogy másképp is lehet egy párkapcsolatban élni. A másik probléma, hogy a bántalmazottak nehezen lépnek. Általában annyira sérül az önbizalmuk, hogy képtelenek a saját lábukra állni, és kiállni saját magukért.

 

4) ALKOHOLIZMUS

Alkoholizmus

Régen két okból lehetett elválni. Vagy a megcsalás volt a válási okiratok egyik indítéka, vagy az alkoholizmus. Jelenleg is súlyos problémákat tud okozni egy alkoholista jelenléte a családban,  ami nagy eséllyel vezet a család szétszakadásához. Az ebből adódó munkaképtelenség, agresszió, tehetetlenség az, ami egy idő után terhessé válik az egész család számára. Ilyenkor a másik fél a gyerekek vagy saját érdekében még akkor is kénytelen beadni a válópert, ha szereti a társát.

Végezetül az 5. ok, mely egy része tabuként van kezelve, az a

 

5) GYEREK

Ez a téma nagyon sokrétű, ugyanis az is problémát tud okozni egy párkapcsolatba ha nincs gyerek, de az is, ha van.

Nézzük sorban, milyen variációk vannak, amik segítik a házastársak elszakadását egymástól:

Egyik fél szeretne gyereket, másik viszont nem.

A feudalista keresztény világban válni csak akkor lehetett,  ha az egyik fél tudta bizonyítani, hogy nem történt meg az “elhálás”.  Ma már az egyház azt is elfogadja váló okként, ha a házasságkötés után derül ki, hogy az egyik fél nem akar gyereket, míg a másik viszont igen. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a mai korban nagyon kitolódott a gyermekvállalási kedv. Ami például abban is megnyilvánul, hogy sokan húszas harmincas éveik elején még nem szeretnének gyereket.  Sőt azt gondolják hogy soha nem is akarnak! Mégis eljöhet az az idő (általában a harmincas évek végén, a negyvenes éveikben), hogy a hozzáállásuk megváltozik, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy mégis gyerekük születhessen.

Kevésbé ismert ok, azaz abortusz és a vetélés.

Az elveszett gyerek miatt érzett bűntudat, a meg nem értés hiánya,  a témának tabuként való kezelése, alattomosan és titokban tudja aláásni két ember szoros szövetségét …
Ugyanakkor azoknak sem könnyebb, akiknek végül is gyerekük születik.

Statisztikailag tény, hogy a házasságok egyik legnagyobb hullámvölgye az első gyermek születése.

Az új jövevény krízishelyzetet teremt  azáltal, hogy a házastársaknak meg kell tanulniuk a szülői szerepeket, és az addig megszokott életük is visszafordíthatatlanul új irányba terelődik. A nő közben mind lelkileg, mind fizikailag jelentős változáson megy keresztül, mely szintén a megszokott életük változását jelzi. És ezt nem mindenki kezeli lelkileg jól. Jobb esetben pár éven belül át vészelik a párok ezt az időszakot, és kis idő után ismét egymásra is tudnak figyelni. Rosszabb esetben évtizedeken keresztül magukkal hurcolják úgy, hogy nem tudnák helyesen kezelni az így kialakult helyzetet.

Végezetül  a mozaik családokban is az egyik konfliktus forrása a hozott gyerek elfogadása.

Ha például a gyerek anyja méltán úgy érzi, hogy párja háttérbe akarja tenni a gyerekét, könnyen lehet, hogy inkább a gyerekét választja.  Vagy akár az újdonsült partner dönt úgy, hogy az új, nem vér szerinti gyerek sok plusz terhet ró rá és kapcsolatukra, amit inkább nem szeretne bevállalni.

 

KÖVETKEZŐ CSOPORT IDŐPONTJAI:
szeptember 23., október 7., 21., november 4.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: szeptember 16.
 
Válás és újjászületés csoport ősszel
 
TOVÁBBI TUDNIVALÓK ÉS JELENTKEZÉS: 

Válás és újjászületés csoport: https://goo.gl/9Z7ZHT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.